chiptrim och motorotimering

Motoroptimering

En motoroptimering är en finjustering av motorns programvara som kan utföras av olika anledningar, antingen för att vinna toppeffekt, vridmoment och/eller bränsleförbrukning. Ibland kan det vara för att ”låsa upp” en av tillverkaren strypt effektversion som även sålts som ett dyrare utrustningsalternativ. Vid en motoroptimering skrivs bränsle och tändningsmapparna i motorstyrenheten om, på samma sätt som när du lämnar in fordonet på en verkstad och får ”de senaste programvaruuppdateringarna”, man monterar alltså inga externa boxar.
Vid särskilda behov kan vi även programmera och montera externa ”effekt boxar” eller chipp i styrenheten.
En motoroptimering kan utföras på de flesta motorer. Generellt kan man på dieselmotorer säga att så länge pumpen är elektroniskt styrd går motorn att optimera. För bensin och etanolmotorer finns det inte en lika tydlig gräns, men omkring obd2 kontaktens intåg i personbilarna (2000) börjar även styrenheterna vara programmerbara. Naturligtvis finns det undantag därför rekommenderar vi starkt att du antingen läser/kollar/kikar/undersöker i vår/våra listor huruvida ditt fordon är med eller om så inte är fallet kontaktar oss, vi kan optimera många fler motorer än vad som finns i dessa listor! För stationära motorer underlättar det naturligtvis med så mycket information som möjligt om fabrikat, typbeteckning och årsmodell vid förfrågan.

Vill du få ökad kraft och lägre förbrukning?

Syftet med motoroptimering är att med hjälp av bilens egna system uppnå en säker och jämn effektkurva samt lägre bränsleförbrukning.
Detta möjliggör en jämnare, piggare, behagligare och mer ekonomisk körning.

Fördelar med Motoroptimering gentemot en effektbox är:
• Färddatorn i bilen visar rätt.
• Högre vridmoment och effekt redan vid lägre varvtal.
• Bilens system luras inte, antispinn samt övriga hjälpsystem fungerar som de ska. Även motorns säkerhetsmarginaler övervakas.
• Högre effektivitet med en jämnare effektkurva, både effektökning och bränslebesparing, som enligt oss ger en behagligare och säkrare körupplevelse.

Till motorer som av någon anledning inte kan eller bör omprogrammeras erbjuder vi programmeringsbara boxar med snabbkontakter.

Optimeringen

Styrenhetens data läses ut, i datafilen optimeras och uppdateras motorns parametrar utifrån originalfilen och beprövade referensfiler. Därefter läses den justerade filen in i styrenheten igen och optimeringen är slutförd. Hela optimeringen tar vanligtvis 2-4 timmar att genomföra. Fordonet kan köras som vanligt mellan in-/ utläsning. Vi sparar naturligtvis kopior på både originalfilen och den modifierade filen om de någon gång skulle behöva återinläsas. Vår tekniker finns här i Sverige med över 15 års erfarenhet och har dessutom egentillverkning av bland annat effektboxar samt ad-blue boxar för ex. lastbilar. All utrustning vi använder är av senaste tekniken och vi arbetar normalt genom fordonets diagnosuttag utan fysiska ingrepp på styrenheten, men kan även programmera direkt i styrboxen om detta krävs.

Effektlista för motoroptimering

 

Du kan även gå in på våran teknikers sida     tekniktema.se         vi uppdaterar effektlistan

AdBlue-lösningar

Du vet väl att vi har AdBlue-lösningar till de flesta modeller?

Paketerbjudande

För AdBlue-lösningar i samband med motoroptimering så bjuder vi på installationskostnaden och säkerställer funktioner.

Vanliga frågor

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna.