Vanliga frågor

Vilka är era övriga tjänster utöver Motoroptimering och AdBlue-lösningar?

 • Vi kan erbjuda många tjänster och lösningar för ett enklare, behagligare, billigare och säkrare körning och arbete. Exempelvis motordiagnostik och hastighetsbegränsare men tveka inte att kontakta oss och efterfråga det ni skulle önska hjälp med.

Hur förändras bränsleförbrukningen?

 • Vi optimerar för att få balans mellan prestanda och ekonomi. En optimerad motor drar mindre bränsle. Vanligtvis beror den största besparingen på den ökade effekten och vridmomentet som gör det möjligt för dig som förare att köra mer ekonomiskt än innan optimeringen, exempelvis genom att köra på en högre växel. Dessutom behöver du inte växla ner lika ofta, vilket sparar bränsle. Chauffören är alltså den som påverkar förbrukningen mest så förbrukningen kan bli hög.
 • Generellt sett blir besparingen stor för tunga fordon medan lättare fordon oftare optimeras för att bli behagligare och roligare att köra.Om ni har gått eller planerar att gå EcoDriving-kurs kommer ni kunna göra ännu större besparing om motorn är optimerad!Innan optimering stämmer vi alltid av med dig som kund, vilket syfte och önskemål ni har med optimeringen och anpassar motorstyrningen efter detta.

Vart utförs optimeringen?

 • Vi arbetar för en enklare och effektivare vardag för såväl företag som privatpersoner. Därav försöker vi alltid anpassa oss efter ert önskemål, vi kan ta oss dit ni befinner er när det passar för er!

Vad har gäller vid garantier?

 • Alla våra produkter vi säljer har 2-års garanti*.
 • För optimering garanterar vi funktion av den modifierade mjukvaran. Skulle vi orsaka skada eller fel på ert fordon vid optimeringen står vi självklart för dessa!
 • Om fordonet har någon / några komponenter som är slitna redan innan optimering kan dessa märkas av mer tydligt efter optimering. Detta är då inget fel utan en indikation på att det är läge för service och eventuellt utbyte av den aktuella komponenten.

Kan man lita på era effektsiffror?

 • Våra effektsiffror är realistiska och med goda säkerhetsmarginaler. Om ni önskar uppgift på vad vi kan göra för just er, kanske högre, kanske lägre än påvisad effekt så tveka inte att fråga oss.

Syns det att fordonet är optimerat?

 • Både ja och nej. Vi monterar inga boxar eller annan utrustning i samband med optimering och på de motorer som optimeras direkt i styrenheten monteras styrenheten tillbaka på samma sätt som innan. Så fysiskt sett kan man inte se att ett fordon är optimerat.Beroende på rutiner och diagnosverktyg hos din verkstad skulle en fordonstekniker kunna se att motorn inte är original. Detta kan även påverkas av våra tillvägagångssätt vid optimeringen. Beroende på tillverkare och verkstad kan detta innebära förändringar för fordonsgarantier.

Vilket bränsle bör jag tanka?

 • Vi optimerar både diesel- och bensinmotorer. Bensinmotorer optimeras normalt för att köras på 98oktan men kan även optimeras för etanol eller 95oktanig bensin. Efter en standardoptimering rekommenderar vi därför att du tankar 98oktan till en bensinmotor.

Slits motorn mer?

 • Själva optimeringen ökar inte slitaget på vare sig motor eller övrig drivlina. Tänk dock på att vid en optimering av en gammal motor kan ett slitage märkas på ett annat/tydligare vis än tidigare.

Försvinner optimeringen vid service?

 • Om uppdatering av mjukvaran ingår i servicen laddar verkstaden in en ny fil och då kan optimeringen försvinna. Vi sparar alltid såväl originalfil som den optimerade filen för alla fordon vi optimerat så vid behov kan vi givetvis återinläsa dessa.

Varför gör inte tillverkaren det här direkt?

 • För att kunna erbjuda olika modeller men samtidigt hålla nere kostnaderna väljer fordonstillverkare ofta att använda samma drivlina i flertalet modeller för att sedan programmera vald effekt och prestanda via mjukvaran. Dessutom skall fordonen kunna säljas i olika länder och därmed fungera med olika bränslekvaliteter, klimat, avgaskrav och övriga specifikationer
  – Vi optimerar motorn utifrån de förhållanden som råder där fordonet används!

Självklart kan vi justera motorn enligt specifika kundönskemål, kontakta oss gärna för mer information.
*Se specifik produkt för gällande garantivillkor.